Vývoj československé lodní dopravy na Labi v letech 1948 až 1964 - Pazderková, Hana (2012)
Diplomová práce analyzuje vývoj lodní dopravy na Labi v letech 1948 až 1964. Zaměřuje se především na postavení Labe v dopravní infrastruktuře státu. Hodnotí československou zahraniční plavbu na Labi, projekty na splavnění řeky a zavádění inovací v labské plavbě. Věnuje se znárodnění podniku Československá plavba labská, vzniku monopolu a spojení Československé plavby labské s Československou plavbou oderskou. Součástí diplomové práce je také komparace výkonů a dalších ukazatelů Československé plavby labsko-oderské s Československou plavbou dunajskou a komparace množství přepraveného říční, železniční a silniční dopravou. Práce se zabývá se také vývojem struktury přepravovaného zboží a důvody pro její změnu.