Referenda o „Evropské ústavní smlouvě“ evropská identita jako perspektiva zkoumání - Kný, Daniel; Müller, Karel B., 1972-; Reschová, Jana, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Autor této diplomové práce se věnuje problematice referend o Evropské ústavní smlouvě skrze perspektivu konceptu národní a evropské identity. V této souvislosti se především zabývá otázkou, zda rozdílný výsledek referend o tzv. evropské ústavě může mít své kořeny v odlišném charakteru kolektivních identit zemí, v nichž došlo ke konání tohoto lidového hlasování. Na základě svého zkoumání nakonec autor této práce dochází k závěru, že charakter vztahu mezi národní a evropskou identitou (konfliktní či komplementární) v daných zemích skutečně může sloužit ke komparaci výsledků příslušných referend. Občané Francie a Nizozemska, kde byla evropská ústava odmítnuta, disponují méně komplementární národní identitou ve vztahu k identitě evropské, než obyvatelé Španělska a Lucemburska, kde evropská ústava byla v referendu schválena.
Vedoucí práce: Karel Müller
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses