Kvantitativní uvolňování měnové politiky a jeho vliv na ceny komodit - Jakl, Jakub (2011)
Otázkou, kterou se tato práce zabývá, je zjištění případného vlivu politiky kvantitativního uvolňování (QE) ve Spojených státech na ceny komodit a komoditních futures na zdejších významných trzích. V práci je zkonstruována řada VAR modelů zachycující časové řady proměnných měnové politiky a komoditních indexů. Analýza impuls-reakce v jednotlivých VAR modelech odhalila kauzální vztah mezi politikou QE a hodnotou komoditních indexů. Oficiální oznámení o zahájení (rozšíření) politiky QE a její samotná realizace nákupem převážně státních CP Fedem měla za následek růst významných komoditních indexů. Tento fakt byl Fedem doposud přehlížen -- získané výsledky práce by tak mohly pomoci při realizaci budoucích QE a při analýze vhodnosti QE jako měnověpolitické alternativy v době zero-bound.