Jsou tenisté racionální? - Foksová, Eva; Hudík, Marek, 1980-; Koubek, Ivo, 1959-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem této diplomové práce je ověřit na reálných datech hypotézy vycházející z ekonomické teorie a tyto teorie na základě empirického testování zamítnout či potvrdit. První část práce se zabývá testováním hypotéz vycházejících z oblasti teorie her a testuje, zda tenisté hrají podle teorie minimaxu. Hypotézy analyzují data pro silné a slabé hráče na podání a ověřují, které skupiny hráčů se ve svých hráčských strategiích více přibližují předpokladům teorie minimaxu. Konkrétně jsou v rámci této části testovány dílčí hypotézy i) pravděpodobnost výhry z podání napravo je stejná jako pravděpodobnost výhry ze hry nalevo, ii) tato hypotéza bude platit spíše pro hráče silnější na podání proti slabším hráčům, než když proti sobě nastoupí stejně silní hráči a iii) výsledky v ženských zápasech, budou v závislosti na předpokladu, že ženy nevynikají výrazným podáním, horší v oblasti teorie minimaxu, než výsledky z mužských utkání V druhé části práce jsou testovány hypotézy vycházející z teorie eliminačních turnajů, které na tenisových datech testují, zda hráči v nerovných turnajích vyvíjejí, bez ohledu na to, jestli jsou favoritem zápasu nebo outsiderem, menší úsilí, než předpokládá teorie. Pro analýzu výše zmíněných hypotéz jsou použity data z Grandslamových turnajů z let 2011 a 2012. Hypotézy jsou testovány pro mužská i ženská data. Výsledky získané na základě analýz dat potvrzují stanovené hypotézy.
Vedoucí práce: Marek Hudík
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses