Poptávka po multikinech - co determinuje spotřebitelské rozhodování? - Řeháková, Petra (2012)
Cílem diplomové práce je identifikovat determinanty chování poptávky po multikinech v Praze. Základním stavebním kamenem je datový soubor vývoje návštěvnosti a tržeb všech filmových titulů promítaných v letech 2002-2011 v pražských multikinech, vždy po dobu prvních čtyř týdnů od premiéry, poskytnutý Unií filmových distributorů. Práce zkoumá spotřebitelské chování lidí na filmovém trhu. Vysvětlovanou proměnnou je poptávka po filmech, která je měřená počtem diváků v odpovídajících filmových týdnech. Předmětem analýzy, tedy vysvětlujícími proměnnými, je cena, ukazatele hodnocení filmu (kritiky), žánr, země původu, charakter časového umístění snímku, počet nasazení v daném týdnu, formát (2D/3D), stopáž, prvek kvalitního/oblíbeného herce a režiséra a vliv filmu na pokračování. Data jsou vystavena regresní analýze, pomocí níž je testována významnost jednotlivých proměnných. Na základě výsledků je pak zkoumána hypotéza o silné záporné závislosti ceny a poptávaného množství (Dewenter R., Westermann M., 2005) versus hypotézy slabé citlivosti těchto dvou proměnných (Sangho Kim, 2009) oproti signifikantnějšímu vztahu poptávky a jiných, výše zmíněných determinantů. Vliv ceny na velikost návštěvnosti se ukázal být na pražském trhu nevýznamným v krátkém období. Významným determinantem působícím pozitivně na návštěvnost v celém sledovaném období je hodnocení filmu, herec, délka filmu a počet představení.