Finanční krize v USA a její dopady na Evropu - Michalec, Pavel (2012)
Předmětem bakalářské práce je analýza příčin vzniku finanční krize v USA a zkoumaní jejího dopadu v nejvíce zasažených evropských státech. V první části se tedy věnuji pozadí vypuknutí samotné finanční krize, je zmiňován hypoteční trh, sekuritizace, politické vlivy a další faktory. Druhá část je posléze zaměřena na přenos a šíření finanční krize v Evropě. Důraz je kladen na analýzu vzniklých problému v Irsku, Lotyšsku, Řecku, Portugalsku a na Islandu. Nechybí zde pro lepší pochopení ani rozbor jejich ekonomik před krizí, kde otvírám otázku změn, které v jednotlivých zemích způsobilo zavedení eura. V poslední části nechávám prostor pro své úvahy o možných řešeních, které by zamezily propuknutí finanční krize v takovém měřítku jako ta poslední.