Lidský kapitál jako determinanta ekonomického růstu - Kubík, Rudolf; Urbánek, Václav; Izák, Vratislav, 1941-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Výzkum vztahu lidského kapitálu a ekonomického růstu se významně rozvíjí od šedesátých let dvacátého století. Tato práce má za cíl přispět k výzkumu na poli lidského kapitálu, zmapovat jeho místo v teoretické i empirické ekonomii, prozkoumat jeho vliv na makroekonomický růst. Vzhledem k tomu, že ve většině zemí jsou tvorba lidského kapitálu respektive školství z majoritní části financovány z veřejných zdrojů, je toto téma vysoce aktuální rovněž pro oblast veřejných financí. První část práce představuje hlavní růstové modely a jejich evoluci se zohledněním lidského kapitálu. Ve druhé části je představena rešerše hlavní empirické literatury zabývající se tímto vztahem. Ve třetí části jsou komentovány výsledky empirické analýzy. Základní datový panel zahrnuje 92 zemí mezi lety 1960-2005. K analýze jsou použity metody panelové regrese. Hlavním závěrem práce je potvrzení pozitivního vlivu lidského kapitálu na ekonomický růst. V práci jsou rovněž testovány různé proměnné zachycující lidský kapitál ve snaze nalézt nejvhodnější proměnnou k jeho aproximaci. Při testování je rovněž zohledněna kvalita lidského kapitálu a zkoumán vztah mezi kvantitou a kvalitou vzdělávání.
Vedoucí práce: Václav Urbánek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor disert. práce]; disertace; dissertations