Milada Horáková - konfrontace s dobovým ideálem sovětské ženy - Romanová, Blanka (2011)
Cílem práce je podat objektivní portrét Milady Horákové, popsat její hodnotový svět, který odpovídal Masarykovým ideálům humanitní demokracie a představám o politickém systému socializující parlamentní demokracie, a v neposlední řadě zjistit, jak se lišila od dobového ideálu sovětské ženy. V první kapitole se podrobně věnuji Miladě Horákové, jejímu soukromému i pracovnímu životu a její veřejné činnosti. Druhá kapitola pojednává o česko-ruských vztazích, únoru 1948 a následujících událostech. Dále jsem se v této části snažila o zachycení dobového obrazu sovětské a potažmo československé ženy. V poslední kapitole popisuji politický proces a to především to, jak byla během něho Milada Horáková prezentována.