Komparace daňového zatížení příjmů ze závislé činnosti a z podnikání ve vybraných zemích EU - Bierhanzlová, Adéla (2011)
Diplomová práce se zabývá daňovým zatížením poplatníků daně z příjmu fyzických osob ve vybraných státech v Evropské Unii. Hlavním cílem této práce je komparace daňového zatížení a zjištění rozdílu při stanovení daňové povinnosti zaměstnanců a podnikatelů ve zvolených státech Evropské Unie, a to v České republice, na Slovensku, ve Španělsku, ve Švédsku a ve Velké Británii. Práce se nejprve zaměřuje na charakteristiky daňového zatížení, zejména na daňovou kvótu nebo implicitní sazbu daně. Druhá, nejrozsáhlejší, část práce popisuje pravidla pro stanovení daňové povinnosti a sociálního pojištění. V poslední části je vypočteno a porovnáno daňové zatížení třech modelových poplatků (svobodný bezdětný poplatník, ženatý poplatník s dvěmi dětmi a ženatý poplatník s jedním dítětem a závislou manželkou) s různou výší příjmů.