Komparace daňového zatížení příjmů ze závislé činnosti a z podnikání ve vybraných zemích EU - Bierhanzlová, Adéla; Láchová, Lenka, 1959-; Matějka, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Diplomová práce se zabývá daňovým zatížením poplatníků daně z příjmu fyzických osob ve vybraných státech v Evropské Unii. Hlavním cílem této práce je komparace daňového zatížení a zjištění rozdílu při stanovení daňové povinnosti zaměstnanců a podnikatelů ve zvolených státech Evropské Unie, a to v České republice, na Slovensku, ve Španělsku, ve Švédsku a ve Velké Británii. Práce se nejprve zaměřuje na charakteristiky daňového zatížení, zejména na daňovou kvótu nebo implicitní sazbu daně. Druhá, nejrozsáhlejší, část práce popisuje pravidla pro stanovení daňové povinnosti a sociálního pojištění. V poslední části je vypočteno a porovnáno daňové zatížení třech modelových poplatků (svobodný bezdětný poplatník, ženatý poplatník s dvěmi dětmi a ženatý poplatník s jedním dítětem a závislou manželkou) s různou výší příjmů.
Vedoucí práce: Lenka Láchová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses