Daň z nemovitostí v ČR - Pribulová, Lucie (2012)
Diplomová práce pojednává o uplatňování jednotlivých koeficientů daně z nemovitostí a zaměřuje se na případné změny, které provází zavedení místního koeficientu. Zkoumá předpoklad, zda obce spolu s uplatněním místního koeficientu budou korekční koeficienty snižovat, v případě koeficientu 1,5 omezovat jeho aplikaci, aby alespoň částečně zmírnily výrazné působení místního koeficientu a snížily tak daňovou povinnost. Na vzoru 22 obcí bylo zjištěno, že tato domněnka v praxi nefunguje a municipality, které místní koeficient zavedly, žádnou jinou změnu neprovedly. Práce se zabývá, jakým způsobem obce nastavují jednotlivé koeficienty, a posuzuje, zda dochází k jejich úpravám tak, že zvýhodňuje rezidenty obce. Ukazatel, který naznačuje, že se tak obce chovají, je vysoké uplatnění koeficientu s hodnotou 1,5, který je využíván nejčastěji a to až v pětině českých obcí. Další důkaz, který svědčí o strategickém jednání obcí je zjištění, že 20 z 22 zkoumaných municipalit má nastaveny koeficienty tak, že nerezidenti obce platí vyšší daň než rezidenti. Na druhou stranu rozhodování o uplatňování a o výši koeficientů je plně v pravomoci obcí a záleží pouze na zastupitelstvu, jaký postoj zaujme.