Dopady finanční krize na veřejné finance v ČR - Kolísková, Lucie (2012)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou a zhodnocením dopadů globální finanční a ekonomické krize, implementovaných protikrizových opatření a dalších legislativních úprav na veřejné finance České republiky v letech 2009 až 2011. V první části práce dochází k objasnění samotného pojmu "finanční krize", analýze a popisu mechanismu vzniku globální finanční a ekonomické krize včetně identifikace příčin, rozsahu a dopadů do reálné ekonomiky v celosvětovém měřítku. Druhá část práce se zabývá již konkrétní analýzou vlivu krize na Českou republiku a hospodaření veřejného sektoru s důrazem na příjmovou, výdajovou stránku státního rozpočtu a bilanci hospodaření včetně zhodnocení vlivu finanční a ekonomické krize na plnění maastrichtských konvergenčních kritérií ve sledovaném období. V závěru práce jsou syntetizovány získané poznatky a formulována doporučení, která vyplývají z analýzy.