Liberální demokraté v britské koaliční vládě analýza dosavadního působení - Ohnišťová, Markéta (2012)
Bakalářská práce se zabývá analýzou působení strany liberálních demokratů v současné koaliční vládě, konstituované na základě výsledků parlamentních voleb roku 2010. Teoretická část práce rozebírá charakteristiku, funkci a vývoj stranického systému jakožto součást britského politického systému. Na základě komparace volebních programů stran liberálních demokratů a konzervativců práce analyzuje, které programové priority každá ze stran prosadila do koaliční smlouvy, a ze kterých naopak ustoupily. Pro sestavení komplexní analýzy působení liberálních demokratů ve vládě práce také využívá průzkumů veřejného mínění. Na závěr, práce zjišťuje, že strana liberálních demokratů sice dosáhla jistých úspěchů při prosazování svých zájmů, ale že ve většině svých priorit a zásad ustoupila silnějším konzervativním partnerům.