Využívání referenda v jednotlivých státech USA - Nekovařík, Tomáš (2012)
Cílem této práce je analyzovat význam prvků přímé demokracie v politickém systému USA, respektive na úrovni jednotlivých států USA. V práci zjišťuji, v jaké souvislosti se prvky přímé demokracie dostaly do politických systémů některých států, jaké typy prvků přímé demokracie se nejčastěji využívají, a jaká témata jsou předmětem referend a lidových iniciativ. V úvodu se krátce zaměřuji na obecnou definici a historii přímé demokracie včetně definice jednotlivých prvků. Dále pak na přímou demokracii ve Spojených státech amerických, konkrétně na historii, její vývoj a způsoby využití. Hlavní část práce tvoří případová studie využití přímé demokracie v jednom ze států USA. Pro tyto potřeby jsem zvolil Kalifornii, která využívá různé prvky přímé demokracie: referendum, lidovou iniciativu i recall, a to velmi často.