Využívání referenda v jednotlivých státech USA - Nekovařík, Tomáš; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Školkayová, Marta, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem této práce je analyzovat význam prvků přímé demokracie v politickém systému USA, respektive na úrovni jednotlivých států USA. V práci zjišťuji, v jaké souvislosti se prvky přímé demokracie dostaly do politických systémů některých států, jaké typy prvků přímé demokracie se nejčastěji využívají, a jaká témata jsou předmětem referend a lidových iniciativ. V úvodu se krátce zaměřuji na obecnou definici a historii přímé demokracie včetně definice jednotlivých prvků. Dále pak na přímou demokracii ve Spojených státech amerických, konkrétně na historii, její vývoj a způsoby využití. Hlavní část práce tvoří případová studie využití přímé demokracie v jednom ze států USA. Pro tyto potřeby jsem zvolil Kalifornii, která využívá různé prvky přímé demokracie: referendum, lidovou iniciativu i recall, a to velmi často.
Vedoucí práce: Vladimíra Dvořáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses