Analýza plnění Maastrichtských kritérií ČR od roku 1998 - Křivánek, Matěj (2012)
Konvergenční kritéria a jejich plnění jednotlivými zeměmi je velice aktuální a diskutované téma posledních několika let, s ohledem na stále se rozrůstající počet zemí usilujících o vstup do Evropské hospodářské a měnové unie (HMU). Stalo se také součástí politik jednotlivých centrálních bank, které mají nezanedbatelný vliv na jejich plnění. Začátek práce bude zaměřen na teorii optimální měnové oblasti (OCA), jak ji v 60. letech rozpracoval Robert A. Mundell a na ní postavená Maastrichtská kritéria, následně budou poznatky získané v této části aplikovány na prostředí České republiky. Úkolem této bakalářské práce je analyzovat vývoj měnové politiky České republiky s ohledem na to, že se také Česká republika zavázala k přijetí společné evropské měny. Jaký vliv bude mít to, že ČR je malou otevřenou ekonomikou, která je silně závislá na vývoji Eura, především pak Německé ekonomiky? Dále budu hodnotit politiku centrální banky, která musí být prováděna tak, aby Česká republika splnila stanovená Maastrichtská kritéria. Dále si klade za cíl zhodnotit výhody a rizika spojená se vstupem do měnové unie, jako je např. oslabení moci České národní banky (ČNB), především pak ztráta užití směnných kurzů jako důležitého stabilizačního prostředku pro ekonomiku.