Africký soud pro práva člověka a národů - Hanzlíčková, Lucie (2012)
Bakalářská práce pojednává o poměrně nové instituci zřízené Africkou unií - Africkému soudu pro práva člověka a národů. Cílem práce je popsat fungování instituce a zmapovat její činnost. První kapitola popisuje dlouhý proces vytváření a schvalování dokumentu, jímž byl Soud založen, a ukazuje, proč ustavení Soudu trvalo tak dlouho. Druhá kapitola se věnuje konkrétním oblastem, jež musela začínající instituce řešit - určení sídla, způsoby financování, proces volby soudců, základní principy, kterými se bude řídit, nebo vztah s Africkou komisí pro práva člověka a národů. Třetí kapitola zakončuje práci popisem procesu projednávání stížností, přehledem kauz, které Soud za dobu své krátké existence řešil, a naznačením sporných bodů práce Soudu, především problematiky individuálních stížností. Speciální pozornost je věnována především prvnímu případu Michelot Yogogombaye v. The Republic of Senegal.