Postavení amerického dolaru a eura ve světové ekonomice - Malečková, Petra (2012)
Tato práce se zabývá současným postavením amerického dolaru a eura ve světové ekonomice a možnými změnami v jejich úloze v budoucnosti. V první části jsou uvedeny faktory ovlivňující pozici měn ve světové ekonomice a popsány funkce, které mezinárodní měny plní. Druhá kapitola se věnuje historickému vývoji obou měn. Třetí část hodnotí současnou pozici dolaru i eura ve světové ekonomice. Poslední část se zabývá potenciálem obou měn k udržení svého dosavadního postavení v budoucnosti.