Význam automobilového průmyslu v nových členských zemích EU ve střední Evropě - Rynda, Tomáš (2012)
Základní otázkou této bakalářské práce je zhodnocení významu automobilového průmyslu pro nové členské země Evropské unie ze střední Evropy, kterými jsou Česká republika, Slovensko, Polsko, Maďarsko a Slovinsko. V současné době náleží automobilový průmysl k nejvýznamnějším průmyslovým odvětvím. Střední Evropa se po roce 1990 stala oblastí, která je na produkci automobilů a komponentů do značné míry závislá a tato bakalářská práce hledá odpověď na otázku, proč je tomu tak. Práce v první části seznamuje s firmami působícími v daných pěti zemích. Následující kapitola se pak zabývá otázkou, jakou měrou je automobilový průmysl důležitý pro ekonomiky těchto pěti zemí. Zaměřuje se na podíl automobilového průmyslu na celkovém exportu, na tvorbě hrubého domácího produktu nebo na celkové zaměstnanosti. Cílem poslední části je pak zmapování vývoje automobilové výroby za poslední roky s ohledem na hospodářskou krizi. Zároveň na základě zjištěných dat nastiňuje pravděpodobný vývoj v příštích několika letech.