Chudoba v subsaharské Africe - příčiny, dopady, řešení - Svitáková, Lucie (2012)
Cílem této bakalářská práce je poukázat na problematiku chudoby v subsaharské Africe. V první části práce definuji chudobu a indikátory, na základě kterých dochází k jejímu měření. Dále vymezuji faktory, které vedou ke vzniku chudoby v této oblasti. Druhá část práce se věnuje charakteristice hlavních problémů, které vznikají v důsledku existence chudoby. Jedná se především o nedostatečný přístup k základním potřebám, vysoké zadlužení a nerovné příležitosti v mezinárodním obchodu. Poslední kapitola se zaměřuje na některé z mnoha nástrojů, které by mohly vést k postupnému překonání chudoby, a to Rozvojové cíle tisíciletí, proces oddlužování a koncepci Fairtrade. Práce čerpá z českých i zahraničních knižních a internetových zdrojů, především pak z výročních zpráv, statistik a databází mezinárodních institucí.