Chudoba v subsaharské Africe - příčiny, dopady, řešení - Svitáková, Lucie; Cihelková, Eva, 1952-; Pluskalová, Eva; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Cílem této bakalářská práce je poukázat na problematiku chudoby v subsaharské Africe. V první části práce definuji chudobu a indikátory, na základě kterých dochází k jejímu měření. Dále vymezuji faktory, které vedou ke vzniku chudoby v této oblasti. Druhá část práce se věnuje charakteristice hlavních problémů, které vznikají v důsledku existence chudoby. Jedná se především o nedostatečný přístup k základním potřebám, vysoké zadlužení a nerovné příležitosti v mezinárodním obchodu. Poslední kapitola se zaměřuje na některé z mnoha nástrojů, které by mohly vést k postupnému překonání chudoby, a to Rozvojové cíle tisíciletí, proces oddlužování a koncepci Fairtrade. Práce čerpá z českých i zahraničních knižních a internetových zdrojů, především pak z výročních zpráv, statistik a databází mezinárodních institucí.
Vedoucí práce: Eva Cihelková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses