Vliv velikosti obce na její financování - Fialová, Barbora (2012)
Diplomová práce se zabývá vlivem velikosti obce na její financování a to jak z pohledu příjmů, tak výdajů. Cílem této práce je posoudit výhodnost sloučení malých obcí k obci větší a odhalit některé oblasti, kde může velikost obce hrát roli z pohledu jejího financování. Práce je členěna na tři části. V první kapitole je proveden přehled teoretických poznatků týkajících se tématu, pro lepší pochopení dalších dvou částí. Ve druhé a třetí části je již provedena praktická případová studie na příkladu šesti malých obcí a jednoho většího města. Ve druhé části je analýza zaměřena na příjmovou stranu rozpočtů. Ve třetí části pak na výdajovou stranu rozpočtů obcí. V průběhu práce jsou uváděny dílčí závěry o výhodnosti či nevýhodnosti sloučení obcí.