Dopady mocenského vzestupu Číny na bezpečnostní dimenzi mezinárodních vztahů - Koudelková, Tereza (2012)
Podoba uspořádání světa je určena charakterem aktérů, kteří ho utvářejí, jejich důležitostí a vzájemnými vztahy. Postavení jednotlivých aktérů ale prochází neustálým vývojem a s ním se vyvíjí i celé uspořádání. Tyto změny mohou mít významné dopady z hlediska bezpečnosti. Současný systém mezinárodních vztahů zásadně ovlivňuje mocenský vzestup Číny. Čína postupně upevňuje svou pozici a stále více zasahuje do mezinárodního dění. Záměrem této práce je proto zmapování dopadů vzestupu Číny na bezpečnostní dimenzi mezinárodních vztahů. První část si klade za cíl vydefinovat bezpečnostní dimenze. Dále se práce zabývá charakteristikou čínské zahraniční politiky, která je určující pro vystupování Číny navenek. Závěrečná část rozebírá konkrétní dopady týkající se vojenské, politické, ekonomické, environmentální, společenské a kulturní, energetické a technologické a infrastrukturní bezpečnosti. Autor se také pokusil o analýzu teoretického vývoje mezinárodního uspořádání, jenž by mohl nastat v první polovině 21. století.