Mírové operace jako nástroj řešení konfliktů Pomocná mise OSN pro Rwandu - Nevolová, Markéta (2012)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi nasazení mírových vojsk při řešení konfliktů v mezinárodních vztazích. Zaměřuje se především na aktivity OSN jakožto nejvýznamnější globální organizace zajišťující udržení světového míru. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá problematikou konfliktů v mezinárodních vztazích. Druhá kapitola se věnuje jednotlivým možnostem využití mírových vojsk při konfliktech definovaných v první kapitole. Nejvýznamnější částí práce je třetí kapitola, která analyzuje využití mírových vojsk v praxi, konkrétně Pomocnou misi OSN pro Rwandu (UNAMIR). Zásah OSN ve Rwandě je obecně považován za jedno z největších selhání OSN při řešení konfliktů. Práce se na základě analýzy bližších historických souvislostí a jednotlivých rozhodnutí příslušných orgánů OSN týkajících se řešení rwandského konfliktu zaměřuje na to, co zapříčinilo selhání této mírové operace.