Mírové operace jako nástroj řešení konfliktů Pomocná mise OSN pro Rwandu - Nevolová, Markéta; Lisa, Aleš, 1956-; Prorok, Vladimír, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2012)
Bakalářská práce se zabývá možnostmi nasazení mírových vojsk při řešení konfliktů v mezinárodních vztazích. Zaměřuje se především na aktivity OSN jakožto nejvýznamnější globální organizace zajišťující udržení světového míru. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola se zabývá problematikou konfliktů v mezinárodních vztazích. Druhá kapitola se věnuje jednotlivým možnostem využití mírových vojsk při konfliktech definovaných v první kapitole. Nejvýznamnější částí práce je třetí kapitola, která analyzuje využití mírových vojsk v praxi, konkrétně Pomocnou misi OSN pro Rwandu (UNAMIR). Zásah OSN ve Rwandě je obecně považován za jedno z největších selhání OSN při řešení konfliktů. Práce se na základě analýzy bližších historických souvislostí a jednotlivých rozhodnutí příslušných orgánů OSN týkajících se řešení rwandského konfliktu zaměřuje na to, co zapříčinilo selhání této mírové operace.
Vedoucí práce: Aleš Lisa
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: politologie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses