Možnosti nakládání s odpady v hutním průmyslu - Mlčoch, Jakub; Louda, Jiří; Petrášek, František, 1934-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Hutnictví železa každoročně produkuje několik stovek tisíc tun odpadů, které obsahují mimo oxidů železa rovněž kovové i nekovové sloučeniny jako například zinek a olovo, které jednak škodí životnímu prostředí a jednak znemožňují recyklaci těchto odpadů v hutním procesu při výrobě surového železa a oceli. Nakládání s tímto odpadem, dle platné legislativy, původce odpadu zatěžuje náklady ve formě poplatků za ukládání na zabezpečené skládky nebo za jejich likvidaci třetími osobami. Zároveň dochází ke ztrátě kovové hmoty obsažené v odpadech, která by mohla být využita jako náhrada železné rudy v hutním procesu. V současné době dochází ze strany EU k tlaku na minimalizaci ukládání odpadů, přičemž je kladen důraz na jejich zpětné využití (recyklaci). Tento tlak se současně projevuje ve zvyšování poplatků za ukládání odpadů, což nutí podniky k inovacím v oblasti recyklačních technologií. Správné nastavení a použití recyklační technologie v důsledku znamená snížení výrobních nákladů, což lze vypozorovat z ekonomického propočtu v aplikační části práce, které pracují s konkrétní hodnotou poplatku za ukládání odpadů.
Vedoucí práce: Jiří Louda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses