Teoretické přístupy a praktické formy řešení sociálně-ekonomických problémů nejméně rozvinutých zemí (LDCs) - Harmáček, Jaromír, 1981- (2012)
Doktorská disertační práce je zaměřena na teoretickou a empirickou analýzu ekonomického růstu a jeho souvislostí s rozvojovými problémy nejméně rozvinutých zemí (Least Developed Countries, LDCs). Práce vychází ze základního předpokladu, podle kterého je ekonomický růst podmínkou nutnou (nikoliv však dostačující) pro ekonomický, sociální i lidský rozvoj společností a států. V kontextu LDCs lze tento předpoklad modifikovat tak, že je to především dlouhodobě nízký průměrný růst, který je silně asociován s komplexními socioekonomickými problémy LDCs. Hlavním cílem práce je ověřit tuto asociaci v rámci skupiny LDCs a identifikovat faktory, které ekonomický růst (zejména afrických) LDCs determinují. Z hlediska teoretického je práce postavena na teoriích a modelech ekonomického růstu, které jsou zásadní pro identifikaci faktorů růstu i jeho rozvojových aspektů. Práce je také zaměřena na důkladnou analýzu skupiny LDCs jak po stránce klasifikační, tak po stránce statistické, kdy je komparována s vybranými skupinami zemí ve světové ekonomice.