Socioekonomické aspekty integrace cizinců v Německu - Němejc, Pavel (2011)
Integrace imigrantů do německé společnosti se v posledním desetiletí stala předním tématem německé politické i společenské diskuse. Cílem této práce je zanalyzovat stav hlavních socioekonomických oblastí integrace v Německu a zhodnotit úspěšnost vládní integrační politiky. První kapitola této práce je věnována vysvětlení důležitosti integrace a jejích obecných principů na pozadí vybraných kulturních a ekonomických teorií a studií. Druhá kapitola se zaměřuje na historická východiska integrace, která vytvořila charakteristické podmínky pro integrační procesy v SRN, přičemž důraz je zde kladen hlavně na období po druhé světové válce. V třetí kapitole je analyzován stav integrace a vládní integrační politiky v oblastech související legislativy, vzdělání a pracovního života migrantů za využití případových studií a poznatků z osobních rozhovorů s experty na integraci.