Komparace základů daně z příjmů ze závislé činnosti ve vybraných zemích - Nýčová, Martina; Vančurová, Alena, 1957-; Doležalová, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2011)
Cílem této práce je popsat a porovnat principy a pravidla tvorby základu daně z příjmů ze závislé činnosti v Portugalsku, Norsku a Švýcarsku. Dílčím cílem je deskripce a komparace vyměřovacích základů pro výpočet sociálního pojištění ve výše uvedených zemích a dále zjištění úrovně daňového zatížení mezi jednotlivými státy. V práci je nejdříve obecně popsána daň z příjmů, konstrukční prvky daně a také možnost integrace systémů daně z příjmů a sociálního pojištění. Dále je zde popsána, jaké příjmy jsou předmětem daně z příjmů ze závislé činnosti a vyměřovacího základu sociální pojištění v jednotlivých zemích. V poslední části práce je obsažena komparace základu daně z příjmů ze závislé činnosti a výpočet daňového zatížení, resp. možných daňových úspor při uplatnění základních daňových odpočtů, výdajů vynaložených v souvislosti se získáním tohoto typu příjmů, případně i slev na dani. V souvislosti s těmito výpočty bylo zjištěno, že nejnižší daňové zatížení je v Portugalsku, a to vlivem možnosti uplatnění různých odpočtů a slev na dani, s nimiž mezinárodní statistiky nepočítají. Naopak, nejvyššímu daňovému zatížení čelí norští daňoví poplatníci.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses