Problematika sociálního bydlení v České republice v letech 2000 - 2010 - Jelínková, Tereza (2012)
Bakalářské práce analyzuje problematiku vymezení sociálního bydlení v podmínkách České republiky, vzhledem k okolnostem, které jeho vymezení ovlivňují tj. neexistence definice sociálního bydlení v České republice a dále především historické a společenské souvislosti. V České republice žijí, tak jako v jiných zemích, skupiny občanů, pro které je zajištění trvalého bydlení relativně nedostupnou záležitostí. Jedná se o skupiny lidí, jako jsou například handicapovaní, samoživitelé, nezaměstnaní, drogově závislí, lidé opouštějící dětské domovy nebo zařízení pro výkon trestu aj. Pro tyto občany je obtížně dostupné uplatnit se na trhu s bydlením a z tohoto důvodu obvykle potřebují obecní, resp. státní podporu a pomoc. Z těchto příčin se práce zabývá analýzou stávajících státních programů podpory bydlení určených nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva, jejich nástroji a efektivností. V závěrečné části práce zpracovává základní komparace této problematiky s vyspělými státy Evropské unie, konkrétně Velkou Británií a Německem.