Současný stav a možný vývoj převodových daní v ČR - Jarošová, Jana (2011)
Diplomová práce se zabývá analýzou efektivnosti výběru převodových daní v období let 2006 - 2010 v České republice. První část diplomové práce popisuje historický vývoj převodových daní na našem území, charakteristiku převodových daní a také současný legislativní stav v této oblasti platný k 1.1.2012. Druhá část se věnuje analýze efektivnosti výběru převodových daní, tzn. měření administrativních nákladů na výběr a jejich následné porovnání s výnosy u konkrétních daní. Měření administrativních nákladů je provedeno pomocí metody tzv. přepočteného pracovníka. Na základě provedených výpočtů je vyvozen závěr o administrativní náročnosti výběru převodových daní a jejich efektivnosti. Poslední třetí kapitola se soustřeďuje na návrh budoucího možného vývoje v oblasti převodových daní v České republice.