Zohlednění počtu dětí v důchodovém systému - Bechníková, Eva (2011)
V diplomové práci je představen netradiční přístup k důchodovému systému, který zohledňuje počet vychovaných dětí. Pozornost je zde věnována hodnocení a porovnání konkrétních návrhů uvedeného přístupu z hlediska toho, zda-li mohou přispět k větší finanční udržitelnosti. Teoretická část práce je zaměřena na klasifikaci penzijních systémů obecně a na charakterizaci systému důchodového zabezpečení v České republice. V praktické části jsou porovnány náklady na výchovu dítěte se státní finanční podporou dítěte na modelovém příkladu u rodičů s průměrnými platy. V závěru práce jsou doporučeny dva návrhy penzijního systému zohledňující počet dětí. První je založen na zavedení povinného fondově financovaného pilíře. Druhý koncept funguje v rámci průběžně financovaného systému se zavedením generačního fondu, který představuje finanční rezervu na pokrytí důchodů v dobách, kdy produktivní generace nebude schopna ufinancovat generaci v důchodovém věku.