Analýza vývoje sazeb DPH a zdanění příjmů ve vyspělých zemích - Cieslarová, Andrea (2012)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem a analýzou sazeb daně z přidané hodnoty a sazeb příjmových daní ve vyspělých zemích. Za vyspělé země jsou zde považovány členské státy Evropské unie a Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Základní sazby daně z přidané hodnoty je analyzována pro období 1971 až 2011 pro obě uskupení s následnou komparací. Vývoj sazeb korporátní daně je sledován pro období 1981 až 2011 opět pro obě uskupení s jejich následným porovnáním. Pro stejné období dochází k analýze vývoje tří mezních sazeb osobní důchodové daně stejně tak jako jejich počtu, ale jen v rámci Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Dále je zde provedena analýza a komparace daných sazeb pro sedm vybraných států včetně České republiky s jejich vývojem v daných uskupeních. Na závěr je v práci uveden vývoj sazeb daní vybraných států s ohledem na vývoj jejich hrubého domácího produktu. Vývoj ve vybraných státech je zkoumán pro období 1981 až 2011.