Daňové úniky v oblasti zdanění spotřeby - Moravcová, Jana (2012)
Diplomová práce se zabývá odhadem daňových úniků u daně z přidané hodnoty v České republice v letech 2006-2010. Pro odhad byl použit koncept daňové mezery neboli tax gap (v případě DPH hovoříme o VAT gapu), který je založen na porovnání výnosu, kterého by v dané ekonomice teoreticky mohlo být dosaženo, se skutečnou výší daňového výnosu. Je provedena také mezinárodní komparace VAT gapu v ČR s dostupnými výsledky dalších zemí. V práci jsou podrobněji popsány také druhy daňových úniků, které jsou specifické pro DPH a další přístupy k měření daňových úniků. Není opomenuta ani role měření šedé ekonomiky, pomocí které se někdy odhady celkových daňových úniků v ekonomice provádí.