Daňové úniky v oblasti zdanění spotřeby - Moravcová, Jana; Vítek, Leoš, 1970-; Jareš, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2012)
Diplomová práce se zabývá odhadem daňových úniků u daně z přidané hodnoty v České republice v letech 2006-2010. Pro odhad byl použit koncept daňové mezery neboli tax gap (v případě DPH hovoříme o VAT gapu), který je založen na porovnání výnosu, kterého by v dané ekonomice teoreticky mohlo být dosaženo, se skutečnou výší daňového výnosu. Je provedena také mezinárodní komparace VAT gapu v ČR s dostupnými výsledky dalších zemí. V práci jsou podrobněji popsány také druhy daňových úniků, které jsou specifické pro DPH a další přístupy k měření daňových úniků. Není opomenuta ani role měření šedé ekonomiky, pomocí které se někdy odhady celkových daňových úniků v ekonomice provádí.
Vedoucí práce: Leoš Vítek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses