Přístupnost webových stránek významných českých univerzit - Svoboda, David; Sklenák, Vilém, 1963-; Šubrta, Václav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2011)
Tato práce se zabývá problematikou přístupnosti webových stránek. Jejím cílem je zanalyzovat weby nejvýznamnějších českých univerzit a vyhodnotit, jakou úroveň přístupnosti svým uživatelům poskytují. Jako základ pro toto hodnocení posloužila metodika WCAG 2.0, která nejlépe odpovídá současným požadavkům na přístupnost. Smyslem teoretické části práce je seznámit čtenáře s problematikou webové přístupnosti. Je zde definována především samotná přístupnost a také skupiny handicapovaných uživatelů Internetu, pro které má dodržování zásad přístupnosti zásadní význam. Dále je zde nastíněna legislativní úprava přístupnosti v České republice a představeny metodiky tvorby přístupných webových stránek. Praktická část práce obsahuje jednotlivé analýzy přístupnosti, popis hodnocených webů a závěrečné shrnutí výsledků testování. Hlavním přínosem práce je objektivní zhodnocení stavu, ve kterém se webové stránky českých univerzit z hlediska přístupnosti nacházejí. Toto zhodnocení může sloužit jako vodítko pro případnou nápravu nedostatků, které se na testovaných webech vyskytují.
Vedoucí práce: Vilém Sklenák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses