Etika na internetu - Malá, Kateřina (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá otázkou etiky na internetu. První část se zaměřuje na stručnou historii vývoje etiky a na konkrétní etické principy využívané i v dnešní době. Druhá část je věnována informační etice, která je nedílnou součástí internetu, neboť se zabývá vznikem, šířením, transformací, ukládáním, vyhledáváním, využíváním a organizací informací, a také se věnuje konkrétním normám, kodexům a principům, které byly vytvořeny buď konkrétně pro prostředí internetu, nebo jsou v dnešní době jeho nedílnou součástí. Třetí část je věnována platné české a evropské legislativě v oblasti práce s informacemi v různých prostředcích, včetně práce na internetu. Závěrečná část je věnována zhodnocení současné situace etiky na internetu, kde jsou popisovány problémy, se kterými se v dnešní době setkáváme. Takovými problémy jsou porušování autorského zákona, ať už pirátstvím nebo plagiátorstvím, hrozby spojené s komunikací na internetu, kyberstalking, kyberšikana, kybergrooming nebo činnost na sociálních sítích. Dále jsou zmíněny problémové situace obchodování přes internet, které jsou v současné době kontrolovány mnoha sdruženími na ochranu spotřebitelů, nebo vliv médií a reklam, a neutichající problém cenzury. Závěrečná část je také doplněna o průzkum, který byl vytvořen konkrétně pro tuto práci a návrh možných řešení ke zlepšení stávající situace.