Hospodářsko-politický vývoj Sudet během Velké hospodářské krize - Rychetský, Petr (2012)
Cílem práce je analýza hospodářství českého pohraničí, tzv. Sudet, během velké hospodářské krize a následná nacionalistická radikalizace německého obyvatelstva meziválečného Československa. První část práce je věnována hospodářskému potenciálu, charakteru průmyslu a sociálnímu prostředí pohraničí. Ve druhé části je analyzován vliv rozdílného průběhu krize v pohraničí a ve vnitrozemí na radikalizaci německé menšiny. Tato část se zabývá protikrizovými opatřeními, která vytvářel stát, a jejich odlišnými dopady na pohraniční a vnitrozemské hospodářství. V poslední kapitole je věnován prostor pro zhodnocení protikrizové politiky, a politické následky krize mezi německou menšinou tehdejšího Československa. Práce přináší odpověď na otázku, proč velká hospodářská krize vedla k radikalizaci Němců v Sudetech a proč hospodářská politika nesplnila očekávání Němců. Práce ukazuje, že ochota vlády vyhovět konstruktivním požadavkům německé menšiny přišla příliš pozdě, a až pod tlakem přímé hrozby. Podstatného snížení životní úrovně Němců využila propaganda nacistů, a chuť Němců žít v československém státě vzala za své právě během velké hospodářské krize.