Hospodářsko-politický vývoj Sudet během Velké hospodářské krize - Rychetský, Petr; Stellner, František, 1966-; Soběhart, Radek, 1978-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Cílem práce je analýza hospodářství českého pohraničí, tzv. Sudet, během velké hospodářské krize a následná nacionalistická radikalizace německého obyvatelstva meziválečného Československa. První část práce je věnována hospodářskému potenciálu, charakteru průmyslu a sociálnímu prostředí pohraničí. Ve druhé části je analyzován vliv rozdílného průběhu krize v pohraničí a ve vnitrozemí na radikalizaci německé menšiny. Tato část se zabývá protikrizovými opatřeními, která vytvářel stát, a jejich odlišnými dopady na pohraniční a vnitrozemské hospodářství. V poslední kapitole je věnován prostor pro zhodnocení protikrizové politiky, a politické následky krize mezi německou menšinou tehdejšího Československa. Práce přináší odpověď na otázku, proč velká hospodářská krize vedla k radikalizaci Němců v Sudetech a proč hospodářská politika nesplnila očekávání Němců. Práce ukazuje, že ochota vlády vyhovět konstruktivním požadavkům německé menšiny přišla příliš pozdě, a až pod tlakem přímé hrozby. Podstatného snížení životní úrovně Němců využila propaganda nacistů, a chuť Němců žít v československém státě vzala za své právě během velké hospodářské krize.
Vedoucí práce: František Stellner
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses