Srovnání vývoje HDP zemí EU - Pecka, Marek (2012)
Cílem této práce je analýza vývoje čtvrtletních časových řad hrubého domácího produktu (na obyvatele) v jednotlivých zemích Evropské unie v letech 1995 až 2010. Pomocí vhodných statistických metod bude popsán jejich vývoj v uvedeném období. Vzhledem k tomu, že se v časových řadách HDP zrcadlí hospodářský vývoj dané země, bude zajímavé identifikovat, v kterém období a jak silně se v těchto časových řadách projeví změna jejich vývoje, způsobená hospodářskou krizí. Dále bude vystihnut dlouhodobý vývoj sledovaného ukazatele pomocí vhodného modelu trendu, testována přítomnost sezónních odchylek v čtvrtletních časových řadách a následně budou řady od sezónnosti očištěny. Očištěné časové řady budou na základě Chowova testu pro odhalení strukturálního zlomu rozděleny na dvě části a bude porovnáno, kdy v jaké zemi zlom nastal. Výsledky těchto analýz budou nakonec porovnány pro jednotlivé země v přehledových tabulkách.