Pokus o řešení dilemat v oblasti informační etiky - Suntychová, Jana (2012)
Tato práce je zaměřena na dilemata informační etiky a nastínění jejich řešení. První část popisuje situace týkající se otázky, zda je třeba nových etických teorií či zda teorie obecné etiky jsou postačující. Na to navazuje i obsah zbytku práce, kde se autorka snaží na dilematech z oblasti informační etiky ukázat, zda jsou řešitelná prostřednictvím vybraných obecných etických teorií. Práce se zaměřuje na dvě oblasti etických problémů, a to na právo na informace a právo na ochranu soukromí. Vybrané teorie zahrnují teleologii, deontologii a etiku odpovědnosti. Po popisu těchto teorií následuje jejich aplikace na vybrané kauzy, kde jsou popsány nejen etické závěry, ale také právní úpravy a další informace, které jsou k případům relevantní.