Dopady měnové politiky ECB na finanční stabilitu jednotlivých zemí eurozóny - Bohatec, Martin (2012)
Bakalářská práce usiluje o nalezení hlavních příčin nedávné hospodářské krize v zemích eurozóny s přihlédnutím k rakouské teorii hospodářského cyklu. Práce se kriticky staví k jednotné měnové politice Evropské centrální banky, která vlivem společných úrokových sazeb pro heterogenní ekonomiky usnadnila zemím jako Španělsko a Irsko čerpání nadměrného množství úvěrů, které v souladu s rakouskou teorií vedlo k akumulování chybných rozhodnutí, především na nemovitostním trhu a následně vyústilo v hospodářském propadu. Vybrané země jsou podrobeny bližšímu zkoumání ekonomických ukazatelů za celé období v měnové unii.