Heterogenita ekonomické úrovně členů eurozóny a jednotná politika ECB - Pekárek, Štěpán; Pfeifer, Lukáš; Urban, Luděk, 1927-2013; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2012)
Jednou z hlavních ekonomických otázek v současné Evropě je problematika evropské dluhové krize. Práce se zaměřuje na analýzu situace v Hospodářské a měnové unii EU pomocí modelu Taylorova pravidla. Výsledkem této analýzy je potvrzení hypotézy o heterogenitě mezi členskými státy v oblasti měnové politiky. Optimální úrokové sazby jednotlivých států dle Taylorova pravidla nejsou jednotné mezi sebou, ani ve srovnání k úrokové sazbě Evropské centrální banky. To značí jistou heterogenitu v požadavcích na jednotnou měnovou politiku. V tomoto ohledu jsou identifikovány dvě skupiny zemí podle rozsahu heterogenity - periferní země a země jádra. Tato práce dále staví na zjištěných výstupech modelu a diskutuje do hloubky jejich propojenost s aktuálními problémy měnové unie. Jsou zde vybrány tři hlavní okruhy: úvěrová expanze, veřejné finance a jednotná měna.
Vedoucí práce: Lukáš Pfeifer
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses