Měření operačního rizika ve finančních institucích - Voříšek, Martin (2012)
Zaměření této předkládané práce se zabývá událostí, jež se relativně nedávno vyskytla na finančních trzích. V roce 2001, Basilejský výbor pro bankovní dohled deklaroval, že banky mají povinnost krýt svou expozici vůči nepříliš dobře známému operačnímu riziku. Práce se skládá z pěti hlavních částí. Po několika úvodních slovech přichází krátká kapitolech o rizicích obecně. Druhá část opakuje některé základní ekonomické pojmy v oblasti tržních selhání a posléze probírá tyto konkrétní problémy na poli finančních trhů. Následující část přináší pohled na regulatorní dokumenty -- na jejich minulost, současnost a pravděpodobnou budoucnost. Klíčová pozornost by měla být zaměřena na čtvrtou část. Ta analyzuje operační riziko se zaměřením na jeho definici, jeho specifika, příklady jeho dopadů a metody jeho kontroly, zmírňování, měření a řízení. Poslední kapitola popisuje jeden z pokročilých přístupů k měření operačního rizika. Na konci padne několik slov týkajících se některých diskutabilních oblastí a budoucnosti řízení operačních rizik.