Dlouhodobý vývoj cen surovin - Guchshina, Yekaterina (2012)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na dlouhodobý vývoj cen surovin a s nimi spojenou významnou Simon - Ehrlichovu sázku. Základní údaje byly získány z veřejně přístupné databáze USGS. Cílem této práce je prostřednictvím statistických metod prozkoumat vývoj cen pěti kovu: mědi, wolframu, chromu, cínu a niklu, porovnat data s průměrným příjmem a peněžní zásobou a pokusit se prodloužit slavnou sázku Simona - Ehrlicha do dnešní doby. Práce je rozdělena do pěti částí. V prvních dvou je popsána sázka a základní údaje o použitých kovech a vývoj jejich cen. Ve třetí a čtvrté kapitole jsou popsány statistické metody užívané v práci, a vyrovnání základních údajů pomocí nich. Ve páté kapitole je přehled prodloužení sázky do období 1990 - 2010.