Dlouhodobý vývoj cen surovin - Guchshina, Yekaterina; Čabla, Adam, 1985-; Vild, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2012)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na dlouhodobý vývoj cen surovin a s nimi spojenou významnou Simon - Ehrlichovu sázku. Základní údaje byly získány z veřejně přístupné databáze USGS. Cílem této práce je prostřednictvím statistických metod prozkoumat vývoj cen pěti kovu: mědi, wolframu, chromu, cínu a niklu, porovnat data s průměrným příjmem a peněžní zásobou a pokusit se prodloužit slavnou sázku Simona - Ehrlicha do dnešní doby. Práce je rozdělena do pěti částí. V prvních dvou je popsána sázka a základní údaje o použitých kovech a vývoj jejich cen. Ve třetí a čtvrté kapitole jsou popsány statistické metody užívané v práci, a vyrovnání základních údajů pomocí nich. Ve páté kapitole je přehled prodloužení sázky do období 1990 - 2010.
Vedoucí práce: Adam Čabla
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: statistické metody v ekonomii [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses