Analýza ziskovosti zákazníků - Prchlík, Vladimír (2012)
Práce se zabývá analýzou ziskovosti zákazníků v konkrétním zakázkově orientovaném podniku. Popisuje dosavadní systém hodnocení zákazníků v podniku a následně navrhuje nový systém analýzy ziskovosti zákazníků.