Přístupy k výuce daní na obchodních akademiích - Šindler, Jan (2012)
Cílem diplomové práce je analýza a zhodnocení současné výuky daní z pohledu výukových metod. Práce je rozdělena do třech částí. První část je zaměřena na systém středoškolského vzdělávání v České republice po zavedení školské reformy v roce 2005. Druhá část práce je orientována na předmět Ekonomika, který je základním a výstupním předmětem pro naprostou většinu odborných předmětů vyučovaných na střední odborné škole ekonomického zaměření. Obecně je zde charakterizován vyučovací předmět a je zde věnována samostatná kapitola výukovým metodám jak tradičním, tak moderním. Třetí část je zaměřena konkrétně na výuku daní na obchodních akademiích. Pojednává o zařazení tematického celku Daně do osnov na obchodní akademii, o jeho obsahu a specifikách. Praktická část je potom výsledkem vlastních zkoumání, zabývá se výukou ekonomiky a daní v praxi. Na základě dotazníkového šetření na Vyšší odborné škole ekonomické a Obchodní akademii Kollárova v Praze 8 Karlíně zkoumám, jak jsou v současnosti vyučovány daně na středních ekonomických školách. Součástí této části jsou i popisy vlastní výuky a pedagogických pokusů při výuce daní, které jsem na dané škole provedl, a vzorové zpracování tematického celku Mezinárodní zdanění.