Změny ve věkové struktuře ekonomicky aktivního obyvatelstva - Doležalová, Petra (2012)
Ve své bakalářské práci se věnuji především změnám ve věkové struktuře ekonomicky aktivního obyvatelstva České republiky a předpokládaným dopadům na náš pracovní trh. K tomu využívám nejen studií provedených Komisí EU a uvádím i řešení tohoto problému v jiných státech Evropské unie. V první části této práce popisuji základní demografické ukazatele, které mají značný vliv na strukturní změny. Mezi ně patří stále se prodlužující střední délka života, dále míra plodnosti, úmrtnosti a v neposlední řadě migrace. Uvádím i výsledky provedených prognóz těchto demografických ukazatelů do budoucnosti. V druhé části se zaměřuji na pracovní trh České republiky a to především na skupinu ekonomicky aktivního obyvatelstva. Věnuji se i ekonomické neaktivitě a stále se zvyšujícímu počtu studentů vysokých a vyšších odborných škol. Jako praktický příklad uvádím situaci v jedné z ekonomických organizací, kde jsem se zaměřila především na zjištění postavení vedoucích pracovníků a samotných zaměstnanců k problému s demografickým stárnutím. Na závěr se zabývám postavením Evropské unie k problému se změnou věkové struktury ekonomicky aktivního obyvatelstva, kde uvádím plánované a doporučované reformy Komisí EU. V úplném závěru mé práce popisuji reformy v Německu za posledních 20 let, které řešily problém důchodových reforem a penzijního systému, a které by mohly být příkladem našim vládám.