Neurčité a intervalově-pravděpodobnostní přístupy k hodnocení rizik investičního projektu realizovaného formou partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP) - Ostrouško, Viktorie; Synek, Miloslav, 1935-2022; Ivánek, Jiří, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2011)
V této práci je zdůvodněno použití teorie fuzzy množin při posuzování ukazatele hodnoty za peníze (Value for Money - VfM) v projektech spolupráce veřejného a soukromého sektoru v podmínkách, kdy nejsou dostatečně dostupné informace pro stanovení rozdělení pravděpodobností popisujících možné hodnoty změn parametrů projektu. Snahou této práce je prokázat účinnost použití teorie fuzzy množin a fuzzy logiky ve výše uvedených podmínkách. Disertační práce se zabývá klasifikací druhů nejistoty a analýzou přístupů k jejímu modelování, zkoumá tradiční metody hodnocení ekonomické efektivnosti investičního projektu v podmínkách rizika a nejistoty s důrazem na jejich přednosti a nedostatky. Na základě provedené analýzy byla předložena další metoda založená na použití teorie neurčitých množin demonstrující přístup, který se dá považovat za vhodnější a spolehlivější nástroj k řešení stanoveného cílu práce. Cílem této práce je zpracování aplikačního modelu pro hodnocení rizik PPP projektů při sledování dosažení důležitého ukazatele efektivnosti těchto projektů v podobě hodnoty za peníze (VfM) v podmínkách nejistoty spojené s neúplnou informací o základních údajích. Stanoveny cíl práci byl splněn. Navrženy mnou model hodnocení rizik dává stabilnější výsledky v porovnání s pravděpodobnostním modelem. Pro ověření předpokladu o vhodnějším použití neurčitého přístupu před intervalově-pravděpodobnostním bylo provedeno porovnání dosažených výsledků za použití různých typů pravděpodobnostních rozdělení a funkcí příslušnosti, zejména zkoumání výsledného ukazatele v citlivosti na tyto změny. Představené praktické výsledky byly porovnány a na základě porovnání byl vyvozen závěr ukazující novost provedeného výzkumu v předvedení možnosti využití aparátu TNM v projekční analýze ho
Byla ukázána praktická aplikace teoretických rozpracování této práce na analýze investičního projektu při navrhování a budování rychlostní komunikace kolem Moskvy.
Vedoucí práce: Miloslav Synek
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2012
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2012
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations